“Hedefimiz; tüm robotik ve cerrahi imkanları öğrenme imkanları sağlayan eğitimleri düzenleyebilmek; hekimlerimize yeni teknikleri pratik yapma imkanı sunabilmek. Çalışmalarımızın odak noktasında hasta yer alıyor”

“Firmalar Bakanlığın istediği sponsorluk prosedürlerini doğru şekilde yönetebilmek için bünyelerinde en az 3 -4 kişi barındırıyor. Çünkü tüm bilgilendirmeleri kurallarına göre, uygun zaman dilimi içinde ve doğru şekilde yapmamız gerekiyor”

Ferda Bayşu
Johnson & Johnson Medical Türkiye Pazara Erişim Müdürü

Cerrahi eğitim özelinde endüstri ve eğitim kurumu ilişkileri konusunda sunum yapan Johnson & Johnson Medical Türkiye Pazara Erişim Müdürü Ferda Bayşu, 15 yıldır sağlıkta ciddi bir dönüşüm yaşandığını belirterek, “2003’te sağlıkta uygulanan mevzuat gereği birçok değişiklikler oldu. Sağlık turizmi, aile hekimliği, kamu hastaneleri genel müdürlüğü, şehir hastaneleri öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor.  Başımızı ağrıtan bir konu da geri ödeme sorunu. Bakanlık bu konuları regüle bir ortamda, rekabetçi, erişilebilir, şeffaf şekilde ve sektörle iş birliği halinde yönetmeye gayret ediyor” diye konuştu. 

Endüstri ve Ana Paydaşları

Endüstrinin yakın çalışma içerisinde olduğu kurumları sıralayan Bayşu, “Sağlık Bakanlığı ana paydaşımız; ardından Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu geliyor. Yeni hükümet sistemi ile oluşan bazı kurullar, başkanlıklar var. Benim de üyesi olduğum sivil toplum örgütleri var. Bu örgütler üzerinden sorunlarımızı Bakanlığa daha rahat ifade edebiliyoruz çünkü yerli, yabancı ve irili ufaklı ölçeklere sahip birçok firmanın ve aslında sektörün sorunlarını aktarabiliyoruz” dedi. 

İlk Önceliğimiz Eğitim

Bayşu, endüstri için hekimlere eğitim verme konusunun birincil öncelikte olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Hedefimiz nedir; tüm robotik ve cerrahi imkanları öğrenme imkanları sağlayan eğitimlerin düzenlenmesidir. Sektörün ilk hedeflerinden biri bu! Tedavi standartlarını iyileştirip bunu en üst seviyeye taşıyabilmeyi amaçlıyoruz. Cerrahi işlemler sırasında oluşabilecek komplikasyonları minimize etmeyi, azaltmayı istiyoruz. Hekimlerimize yeni teknikleri pratik yapma imkanı sunuyoruz. Eğitimler esnasında bu cihazların kullanım imkanı olabiliyor. Tüm bunların odak noktasında ise hasta yer alıyor.” 

Etik Kurallara Harfi Harfine Uyum

“Bakanlık, hekimlere sunduğumuz eğitimlerin regülasyonu ve iyi işletilmesi anlamında sektörü de içine alarak bizlere destek oluyor” diye konuşan Bayşu şöyle devam etti:

“Bilginizde olduğu üzere geçtiğimiz senelerde Bakanlık, endüstrinin reklam ve tanıtımı konusuna bir düzenleme getirdi. Hekimler sadece kendi alanlarına yönelik yapılan kongre ve toplantılara katılabilir. Yıl içinde aynı hekim dört toplantı desteğine sponsorluk desteği alabilir. Bunların en fazla ikisi yurtdışında olabilir. Bir firma en fazla iki defa aynı hekimi destekleyebiliyor. Firmalar bu tip prosedürleri doğru şekilde yönetebilmek için bünyelerinde en az 3 -4 kişi barındırıyor. Çünkü tüm bilgilendirmeleri kurallarına göre, uygun zaman dilimi içinde ve doğru şekilde yapmamız gerekiyor.

Bakanlık, tüm toplantıların etik kurallar çerçevesinde yapılmasını istiyor. Bu bizim de tercih ettiği kurallar silsilesi…”