Banu Küçükel: “En kıymetli kaynak zaman. Zamanı boşa harcamadan etkin kararlar alınabilir mi? Sağlıklı toplum için baştan uca yapılandırılacak, kaynakların etkin kullanıldığı Ortak Hastaneler Kanunu bu dönemde hayata geçirilebilir mi?”
Özel Hastaneler Platformu Derneği tarafından 16-17 Ekim 2024 tarihleri arasında düzenlenen 12. Sağlık Zirvesine katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sağlık Sektörü Meclisi Başkanı ve Güven Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Banu Küçükel, şunları kaydetti:
“Son dört aydır Sağlık Bakanlığının değişmesi ile yatırımcılar, sektör profesyonelleri ve bütün çalışanlar olarak hepimiz umutlandık. Bugünü değil yarını konuşan bir Bakanlığımız var, sektörde ortak dil ve birbirini tamamlayan teknokrasi algısı var.
Ortak Hastaneler Kanunu Hayata Geçirilebilir mi?
Sektörde 33 yılını geride bırakan biri olarak bugün artık çok değerli derneklerimiz, sivil toplum örgütlerimiz var. Ortak dil birliği kurduğumuz bu yapılar sayesinde artık olgunlaşan bir sağlık sektörümüz var. Bakanlığımızdaki değişim ve sektörümüzdeki bu dönüşüm acaba bir sinerji yaratabilir mi? En kıymetli kaynak zaman. Zamanı boşa harcamadan etkin kararlar alınabilir mi? Sağlıklı toplum için baştan uca yapılandırılacak, kaynakların etkin kullanıldığı ortak hastaneler kanunu bu dönemde hayata geçirilebilir mi?
Yüzde 200 İlave Ücret Sınırından Vazgeçebilir miyiz?
Banu Küçükel: “Yanlış kararlarımızdan cesaretle geri adım atabilir miyiz? Sağlık sektörünü geriye götüren ve imkansız bir uygulama olan yüzde 200 ilave ücret sınırından vazgeçebilir miyiz?”
Çalışma, Sağlık, Turizm, Aile, Maliye, Çevre Bakanlıklarımız bir tarafta; biz sağlık hizmeti sunucuları, geri ödeme kurumu, sigortalar, ilaç ve tıbbi cihaz endüstrisi bir tarafta olarak çok paydaşlı bir ekosistemle yerli ve milli üretimi önceleyerek ve ardından bu potansiyeli acaba ihracata kaydırabilir miyiz? Az olanı paylaşmaktan bir adım öteye gidemiyoruz. Gayrisafi milli hasılamızı oluşturacağımız bir sinerji ile arttırabilir miyiz? Yanlış kararlarımızdan cesaretle geri adım atabilir miyiz? Sağlık sektörünü geriye götüren ve imkansız bir uygulama olan yüzde 200 ilave ücret sınırından vazgeçebilir miyiz?
Yeni İş Modellerine Geri Ödeme
Banu Küçükel: “Tele sağlık, yaşlı bakımı, sanal hastanecilik gibi dahil olmak üzere yeni iş modellerine ödeme teşvikleri ile destek olabilir miyiz?”
Tele sağlık, yaşlı bakımı, sanal hastanecilik gibi dahil olmak üzere yeni iş modellerine ödeme teşvikleri ile destek olabilir miyiz? Sadece sağlıkta değil her sektörde kalifiye insan gücüne ihtiyaç var. Yeterince kalifiye personelimiz var mı? Tersine beyin göçü için adım atabilecek cesaret ve gücümüz var mı? Sektörler ve kurumlar arası iş birliği olmadan dünya lideri olmak bir hayalden ibaret.
Sağlık, Kadın Çalışanın En Fazla Olduğu Sektör
Banu Küçükel: “Sağlık, kadın çalışanın en fazla olduğu sektör. Bakanlığımızda üst düzey teknokrat ve bürokratlarımız arasında, özel sektörde en üst kademelerde çalışan, üreten çağdaş Türk kadınlarını biz bu kürsüde daha fazla görebilecek miyiz?”
Sağlık turizmini önceliyoruz ama gereken multi kültür yapılarımız var mı? Devletin multi kültürel bir politikası var mı? Bunları hep birlikte kurgulayabilir miyiz?
Sağlık, kadın çalışanın en fazla olduğu sektör. Bakanlığımızda üst düzey teknokrat ve bürokratlarımız arasında, özel sektörde en üst kademelerde çalışan, üreten çağdaş Türk kadınlarını biz bu kürsüde daha fazla görebilecek miyiz?”