sema ramazanoglu

Dr. Sema Ramazanoğlu: “Günümüzde Sağlık Bakanlığına baktığımızda kaç kadın genel müdürümüz var? Oysa bir hastaneye baktığımızda %50 oranında kadın doktorlar çalışıyorlar. Aynı tıp fakültesinden mezun olmalarına karşın Başhekim olamıyorlar, il sağlık müdürü olamıyorlar, bakanlık bürokrasisinde yeterince yer alamıyorlar”

Dr. Sema Ramazanoğlu: “Kadınlar için hala cam tavanlar, cam duvarlar var. Ümit ediyorum ki gelişen Türkiye’de TBMM’de ve tüm sektörleri yönetim kadrolarında, karar alma mekanizmalarında kadınların da varlığı temsiliyeti erkeklerle eş oranda artar”

T.C. Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Sema Ramazanoğlu, 6-10 Aralık 2023 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen 13. OHSAD Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantılarında şunları kaydetti:

“Cinsiyet anlamında azınlık olmanın psikolojisini birçok ortamda özellikle de siyasette yaşamış bir kişiyim. Sağlık ortamında da aynı dağılımı görmekten üzüntü duydum. 5 Aralık 1934 kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği özel bir gün. Üzerinden 89 yıl geçti. TBMM’de bugün kadın temsili %30’lara yaklaşmış vaziyette ve bu bizim için bir gurur kaynağı. 

Kız Öğrenciler Tıp Fakültelerine 1921’de Kabul Edildi

Kadınların sağlık çalışanı olarak varlık göstermesi çok kolay elde edilmiş bir hak değil! 1914 yılında bir kadın tıp fakülteside okumak istediğini söylüyor ve zamanın Mekteb-i Tıbbiye-i Şahanesinde reddediliyor. O Hatice Safiye Ali Hanım ki kendisi ülkemizin ilk kadın doktorumuzdur, 1914’te tıp okumak için Almanya’ya gidiyor, 1921’de Türkiye’ye dönüyor. Aynı yıl tıp fakültesine kız öğrenciler kabul edilmeye başlıyor. İlk mezunlarını 1927 yılında veriyor fakülte ve kız mezunların çalışmaya başlaması tartışmaların ardından 3 yıl sonra mümkün olabiliyor. Tüm bunlar mücadeleler ile elde edilmiş sonuçlardır.

Kadınlar neden Başhekim olamıyor?

Günümüzde Sağlık Bakanlığına baktığımızda kaç kadın genel müdürümüz var?  Oysa bir hastaneye baktığımızda %50 oranında kadın doktorlar çalışıyorlar. Aynı tıp fakültesinden mezun olmalarına karşın Başhekim olamıyorlar, il sağlık müdürü olamıyorlar, bakanlık bürokrasisinde yeterince yer alamıyorlar. Kadınlar için hala cam tavanlar, cam duvarlar var. Ümit ediyorum ki gelişen Türkiye’de TBMM’de ve tüm sektörleri yönetim kadrolarında, karar alma mekanizmalarında kadınların da varlığı temsiliyeti erkeklerle eş oranda artar.”