klinikiletişim dergisinin yeni sayısı yayımlandı. Ocak-Şubat 2020 sayısında işlenen konular özetle şöyle:

TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı Dr. Seyit Karaca:
Özel Hastaneler SGK’ya Bağımlı Olarak Hayatta! Kısmî anlaşmalı kurumlarımızı da düşündüğümüz zaman kamu sigortacılığı ile çalışmayan özel sağlık hizmeti sunucusu yok. Hastanelerimizin çoğunun birikmiş kıdem borçları ve potansiyel riskleri nedeniyle satışı veya tasfiyesi oldukça zorlaştı”

OHSAD Genel Sekreteri Dr. Uğur Baran: “İstanbul Bağcılar Hastanesinin faaliyetlerine 2019’un son aylarında son vermek zorunda kaldık. 273 kişiyi işten çıkardık. Hiçbir sağlık kuruluşu fark uygulamasına uymuyor. SUT rakamları, özel hastaneleri kuralsız çalışmaya itiyor!”

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci: “Bir süre daha bu fiyatlarla bir yere gidilebilir ama hepimizin ortak kabulü finansman tarafında inovasyon yapmak! sağlık finansmanı tarafındaki problemler bazı çözümlerin hızlı elde edi̇lmesini engelliyor. Değer odaklı bir yaklaşımla bunu çözümlemek gerekli”

Tıbbi Tedarik Kongresinde Neler Konuşuldu?

Ankara Şehir Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürü Uğur Cura: “Şehir hastaneleri dolayısıyla (kamu-özel ortaklığı) ilk defa karşımıza çıkan bir uygulama var: İki taraflı bir yönetim! Sağlık hizmetini şirket sunuyor, hastaneyi şirket yönetiyor şeklinde sahada bir algı var ama hayır, hastaneyi şirket yönetmiyor!”

Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) kamu garantili satın alma yöntemini öneriyor!

Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr. Hilmi Ataseven: ” 2020 yılında yeni ilaç ve özellikli tıbbi sarf malzemelerin sağlık markete dahil edilmesi planlanmaktadır. Tıbbi cihazların da sağlık market kapsamına alınması süreci devam ediyor”

TİTCK Başkan Yardımcısı Recep Uslu: “Çok detaylı hazırlanmış bir Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) listesi var; ben bu kadar detaylı olmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Bu kadar detaylı bir liste; daha fazla malzeme kullanan doktora daha fazla ödeme yapıyor”

Medipol Sağlık Grubu Satın alma Direktörü İsmail Hızlı, hastanelerindeki satın alma stratejilerini anlattı.

Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin: “Tıbbi malzeme ve ilaç temininde yaşanan zorlukları aşmanın en kolay yolu, ödemesi Bakanlığın ya da SGK’nın garantisi altında olacak şekilde, DMO benzeri bir yapının devreye sokulmasıdır”

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. S. Haluk Özsarı, 1990’lardan 2020’lere Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını anlattı!

Türkiye Sigorta Birliğine göre, Tamamlayıcı sağlık sigortası cepten harcamalarda tasarruf aracı olabilir!

AXA Sigorta: “Tamamlayıcı sağlık sigortası 5 yıl gibi kısa bir sürede 1.2 milyon kişiye ulaştı. Bu rakamın 2020 yılında 1.5 milyona ulaşmasını bekliyoruz. Bunu sürdürülebilir bir uygulama olarak değerlendiriyoruz”

Johnson & Johnson Medikal Cihazlar Türkiye‘nin 2020 hedefi Mükemmeliyet merkezleri kurmak!

ACENDIS 2020’de %10 Büyümeyi Hedefliyor

Türkiye’de immünotoksikoloji alanında çalışan oldukça az sayıda kişiden biri olan Prof. Dr. Ayşe Başak Engin hücre kültürü laboratuvarındaki çalışmalarını ve Nüve ürünlerini anlattı.