“ALICILARIN, SÖZLEŞMELERDEKİ ÖDEME VADESİNE UYMASINI İSTİYORUZ. TEK İSTEDİĞİMİZ BU! GÜVENE DAYALI, KARŞILIKLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR İLİŞKİ İSTİYORUZ”

Metin Demir
Metin Demir

8 Ekim 2020 günü başlayan 9. Sağlık Zirvesine katılan Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, şunları kaydetti:

“Pandeminin henüz başında, Şubat ayında, Sağlık Bakanına bir mektup gönderdik ve Çin’den son 3 yılda ithal ettiğimiz ürünleri en az 6 ay boyunca ithal edemeyeceğimiz düşüncesiyle kritik ülke stoğunun yapılmasını önerdik. Maske ile ilgili bir aylık sıkıntımız oldu ama sonra tedariği artırabildik.

“İlk Kez 2018’de Alacaklarımızdan Feragat Etmemiz İstendi”

Pandemi dolayısıyla sektörde satışlar düştü elbette… 36 aydır üniversiteler ile tahsilat sorunu yaşıyorduk… Buna devlet hastaneleri de eklendi. Biz 2018’de ilk kez alacaklarımızdan feragat etme sorunu ile tanıştık. Tıbbi cihaz sektörü için bu sorun şu anda yeniden gündeme geldi. Bu bizi endişelendiriyor. Ülkede sıkıntı varsa tüm sektörler elini taşın altına koyar ve ne gerekiyorsa yapar fakat böyle bir durum olmamasına rağmen bizden feragat isteniyor. Pandemi döneminde 10’a yakın hastane açtık ve devam eden yatırımlar var. Böyle bir ülkede sadece tıbbi cihaz sektöründen beklentide olunması bizler için çok üzücü. Hiçbir teşvik, kısa çalışma ödeneği ve benzeri desteklerden faydalanmadık. İlaç sektöründe bir sorun yok sadece kamuya ilaç tedarik eden ecza depolarında sorun yaşanıyor.

“Dayanama Gücümüz Azaldı”

Bu şartlara rağmen bu hizmet yürüyor ve yürüdüğüne göre bu halde devam edebileceğimiz öngörülüyor. Pandemi döneminde tedariği kesme imkanımız olabilir mi tabi ki olamaz… Tedarik tabi ki devam edecek. Ama kaynaklar sınırlı, sermaye, krediler sınırlı. Dayanama gücümüz azaldı. Devlet hastaneleri düzenli ödeme yapıyordu ve 26 Ağustos günü bu durdu. Bu canımızı acıttı. Bu feragat ülke tarihinde belki bir kez olabilir ama ikinci kez istenmesi bunun devam edeceğini ve üçüncü kez olacağını da düşündürüyor.

“Sözleşmelerin Sadece Ödeme Maddelerine Uyulmuyor”

70 – 80 maddelik sözleşmelerimiz var ve sadece ödeme maddelerine uyulmuyor. Ödeme vadesine uyulmasını istiyoruz. Tıbbi cihaz, tam rekabet kurallarının en iyi işlediği bir piyasa… Ama ödeme sorunu sürdürülebilirliği de olumsuz etkiliyor. Alıcıların, sözleşmelerdeki ödeme vadesine uymasını istiyoruz. Tek istediğimiz bu! Güvene dayalı, karşılıklı ve sürdürülebilir bir ilişki istiyoruz. Bugün geldiğimiz noktada üniversitelerle ve devlet hastaneleri ile ilgili yüzde 25 feragat talep ediliyor. Zor günlerden geçiyoruz.”