kapak fİnal

Özel sağlık sektörü temsilcileri 16-17 Ekim 2024 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen 12. Sağlık Zirvesinde bir araya geldi. Programa katılan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, sürdürülebilir sağlık ekonomisi oluşturmadıklarını belirterek sistemin cepten harcamalarla desteklendiğini söyledi.

Özel sektörü her zaman destekleyeceklerine Bakanlık olarak söz veren Memişoğlu, son 5 yılda muayenehane artış oranının yüzde 81 olarak kaydedildiğini belirterek “Bu oran, hekimlerin özel ve kamu hastaneleri dahil olmak üzere sektörden çıkmasının işaretidir” dedi.

Bakan, gündemlerinde USHAŞ ve TÜSEB yapılandırılması yanı sıra büyük hastanelerin teknoloji üssü haline getirilmesi olduğunu ifade etti.

Hem İlave Ücret Sınırını Aşıyoruz Hem de Cezasını Ödüyoruz

Özel Hastaneler Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkan V. Dr. Esat Mehmet Arslan ise “Türkiye’deki 565 hastanenin hepsi yaptığı her işlemde yüzde 200 ilave ücret sınırını ihlal ediyor. Nasıl mı? SGK ile yaptığımız sözleşmeye göre yüzde 200’den fazla ilave ücret aldığımızda fazla alınan ilave ücretin 5 katı tutarında ceza alıyoruz. Bir diğer maddede de bu cezaya üst sınır getiriliyor. Biz hem ilave ücret sınırını aşıyoruz hem de cezasını ödüyoruz. Taraflar arasında konuşulmamış bir mutabakat var. Herkes her şeyi görüyor biliyor ama görmezden geliyor. Etik mi? Hayır değil! Sürdürülebilir mi? Hayır! Etik olmayan bir uygulama sürdürülebilir olamaz. Şu anda sürdürülebilir olmasının sebebi SGK’nın uyguladığı cezaların üst sınırının olması. Mevcut durumda SGK’nın ve kamu sağlık hizmet sunucularının finansman sorunu yok görünüyor. Kamunun verileri bunu düşündürüyor. SGK’nın toplamış olduğu GSS primleri, sağlık hizmeti harcamalarını karşıladığı gibi artıyor bile…” diye konuştu.

Dr. Esat Mehmet Arslan, Sağlık Bakanı ile yaptıkları görüşmede Bakan Memişoğlu’nun günümüz koşullarının 2008 yılının kısıtlayıcı planlama şartlarından farklı olduğunu ve planlamanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca ruhsatların askı süreci ve idari para cezaları konusunda çalışma yapılacağını ifade etti.

Anadolu’da Hastaneler Zorda

Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ ise özel sektörün giderek küçüldüğünü belirterek “Özellikle Anadolu’da hastanelerin büyük kısmı zor durumda. Hasta sayıları alım gücünden dolayı inanılmaz azaldı. Bundan sonra hasta sayılarını artacağını düşünmüyorum. Devlet sağlık hizmetinin tamamını finanse edemez. Dünyanın hiçbir yerinde de sağlığın tamamını devlet finanse etmiyor, katılım payları var. Değilse hiçbir sağlık kurumu hastadan 1 kuruş almak istemez, keyifli bir iş de değil zaten…” diye konuştu.

Afiliasyonun Sağlık Turizmine Katkısı

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat da “Üniversiteler ile afiliasyon yapmanın çok büyük avantajları olduğunu düşünüyoruz. Afiliasyonun sağlık turizminde, bilgi üretiminde, kültürde ve eğitimde çok büyük avantajları var. Özel hastanelerdeki birçok branşın ve doktorun kamu hastaneleri kadar iyi donanıma sahip olmasına rağmen sağlık eğitiminden uzak kalmasını istemiyoruz” dedi.

Keyifli okumalar dilerim.