“SADER Dış İlişkiler Komitemiz ile uluslararası platformlarda Derneğimizin bilinirliğini arttırıp üyelerimize yeni projelerin önünü açmak istiyoruz. SADER AKADEMİ’nin hem üyelerimiz hem de tüm sektör paydaşlar için etkin ve sürekli bir referans ve eğitim platformu olmasını hedefliyoruz”

Shareimage 159246318095141
Arzu Balkaş

Sağlık Gereçleri Üreticileri ve Temsilcileri Derneği (SADER) Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Balkaş, klinikiletişim’in sorularını yanıtladı.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Ted Özel Ankara Koleji mezunuyum. Lisans eğitimimi Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi bölümünde, yüksek lisansımı ABD’de North Carolina State Üniversitesinde tamamladım. 2005 yılından beri ortağı olduğum Vascomed Medikal A.Ş.’de Genel Koordinatör olarak görev yapmaktayım. 2020-2021 Dönemi SADER Yönetim Kurulu Başkanı görevini yürütmekteyim.

Vascomed Medikal A.Ş. 2003 yılından beri kalp damar cerrahisi, kardiyoloji, girişimsel onkoloji, nöroloji, psikiyatri alanlarında önde gelen uluslararası üreticilerin Türkiye distribütörlüğünü yapmaktadır.

20200311 14304494900
Soldan sağa: Hakkı Üner Sarıduman, Aybike Ekinci Yıldırım, Celal Alp Tunç, Arzu Balkaş, Tansu Halıcı, Hande Çiftçi, İsmail Yücel

SADER Yönetim Kurulu üyelerini, faaliyet alanları ile birlikte kısaca anlatır mısınız?

SADER 1993 yılından beri faaliyet gösteren sektörün öncü sivil toplum kuruluşlarından biridir. Derneğimiz, yerli üretici, önde gelen global firmalar ve distributör firmalardan oluşan üye profili ile, tıbbi cihaz sektörünün geniş bir tabanını temsil edebilmektedir. Bu şekilde, hem ürün ve hizmet çeşitliliği anlamında hem de sektör ile ilgili konulara üretici, ithalatçı, ihracatçı, yatırımcı penceresinden bakabilen bütüncül yaklaşımlar ve çözümler üretilebilmektedir. SADER olarak faaliyetlerimizi, konusunda deneyimli ve yetkin üyelerden oluşan aktif komite ve komisyonlar ile yürütmekteyiz.

Bir başka önemli organımız ise SADER’in eğitim faaliyetlerini yürütüldüğü SADER Akademi. SADER Akademi bünyesinde ise konusunda uzman kurum, kuruluşlar ve uzmanlar tarafından üye olsun olmasın bütün sektör paydaşlarına eğitimler verilmektedir.

Yönetim Kurulumuz da üretici, yerli sermayeli distribütör firma ve dünyanın önde gelen global şirketlerinin Türkiye yöneticilerinden oluşmaktadır.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Celal Alp Tunç, 2010 yılından bu yana Mega Özel Sağlık Hizmetleri A.Ş.’de İcra Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır. Mega A.Ş. 1999 yılından beri Olympus marka endoskopik ve laparoskopik görüntüleme sistemleri ve enerji ürünlerinin Türkiye’deki tek yetkili distribütörüdür.

Yönetim Kurulu Üyesi-Genel Sekreter Hande Çiftçi, 25. yılını tamamladığı B.Braun Türkiye’de Stratejik İlişkiler Yöneticisi olarak görev yapmaktadır. B.Braun 64 ülkede toplam 18 tedavi alanındaki ürünleri ile hem kullanıcı hem de sağlık hizmet sunucularıma efektif çözümler sunmaktadır. Bu ürünlerin arasında infüzyon, nütrisyon ve ağrı tedavisinde kullanılan solüsyon ve sarf malzemeler, infüzyon pompaları ve sistemleri, cerrahi aletler, sütür malzemeleri, kalça ve diz protezleri, diyaliz ekipman ve aksesuarları, stoma ve yara bakımı ürünleri bulunmaktadır.

Yönetim Kurulu Üyesi Tansu Halıcı, Integral Sağlık Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı görevini yürütmektedir. Integral Sağlık Teknolojileri, negatif basınçlı yara tedavi cihazları üretimi, Almanya merkezli doku üreticisi Tutogen firmasının Türkiye ve Ortadoğu distribütörlüğü, ISO17025 akreditasyonuna sahip laboratuvarı ile person doz ölçüm ve raporlama faaliyetlerini yürütmekte olup, kurduğu tesis ile bu yıl Türkiye’nin ilklerinden olan allogreft kemik doku üretimine başlayacaktır.

Yönetim Kurulu Üyesi Aybike Ekinci Yıldırım, 17 sene İlaç sektörü, yerli ve yabancı şirketlerde ruhsatlandırma ve pazar erişim süreçlerinde çeşitli sorumluluklar aldıktan sonra, 2019 yılından beri Boston Scentific Tıp Gereçlerinde Sağlık Politikaları ve Pazar Erişim Müdürü olarak çalışmaktadır. Boston Scientific, ABD merkezli, dünyada çeşitli ülkelerde yer alan yaklaşık 40 ofisi ile kardiyoloji, girişimsel radyoloji, elektrofizyoloji, nöromodülasyon, endoskopi, üroloji alanlarında faaliyet gösteren alanında lider bir tıbbi cihaz üreticisidir.

Yönetim Kurulu Üyesi-Sayman İsmail Yücel, 2014 yılından beri Hekimsan-Hollister temsilcisi olarak SADER üyesi olup, özellikle ayaktan tedavi grubu ürünlerine ilişkin komisyonlarda çalışmaktadır. Hekimsan, 1992 yılından beri Holister Ostomi Ürünleri Türkiye Distribütörü olarak faaliyet göstermektedir.

Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Üner Sarıduman, kurucu ortağı olduğu Hakerman A.Ş.de Genel Müdür olarak görev yapmaktadır. 1993 yılında kurulmuş olan Hakerman, kurulduğu günden beri sterilizasyon, dezenfeksiyon, hastane mobilyaları, engelli ürünleri ve tıbbi atık bertarafı konularında üretim ve temsilcilik yapmaktadır.

Covid-19 salgını Derneğinizi ve üyelerinizle ilişkilerinizi  nasıl etkiledi?

Bu zor dönemde,  tüm üyelerimiz sağlık kuruluşlarına kesintisiz tedarik ve hizmet sunabilmek için  büyük özveri ile çalıştılar. SADER olarak bu süreçte üyelerimiz ile kesintisiz iletişim içerisinde olup  yaşanan akut sorunların  çözümü, tüm paydaşlarla koordinasyonun verimli biçimde sağlanması adına destek sunduk..

Mart ortasından itibaren önce Yönetim Kurulu toplantılarımızı online ortama taşıdık. Daha sonra , SADER Akademi eğitimlerimizi  her hafta 1 webinar şeklinde online gerçekleştirmeye başladık.  Bu kapsamda COVİD-19 ile muhtemel senaryo analizleri, COVİD 19 sürecinin iş hayatımıza hukuki, mali açıdan etkileri, sektörümüzü ilgilendiren teşvikler, fırsatlar, Devlet Malzeme ofisi Sağlık Market alımları gibi konularda SADER Akademi eğitimleri gerçekleştirdik ve ve normalleşme sürecinde de eğitimlerimizin bir süre daha online olarak süreceğini öngörmekteyiz.

Her ayın üçüncü çarşambası yapılan SADER aylık toplantılarını  online platforma taşıdık.  Güncel gelişmelerin, SADER faaliyetlerinin, komisyon çalışmalarının paylaşıldığı aylık toplantılarımıza üyelerimiz yüksek ve etkin katılımları ile başarı ile devam etmektedir.

Ben bu fırsat ile size pandemi döneminde yönetim kurulu olarak tohumlarını attığımız, sektörel dernek olma bilinci ile  hayata geçirdiğimiz yeni bir oluşum olan SADER ELELE’den bahsetmek istiyorum. Dayanışmanın , yardımlaşmanın birlikte kalplere dokunan işler yapmanın değerini her zaman öncelikli bulan SADER, üyelerimizle beraber çeşitli sosyal sorumluluk , destek ve  yardım projelerini artık SADER ELELE bünyesinde gerçekleştirecektir. SADER ELELE’nin ilk faaliyeti olarak Mayıs ayında üyelerimizin değerli katkıları ile Ankara ve İstanbul’da üniversite ve kamu hastanelerinde sağlık çalışanlarımız için malzeme desteği sağladık. Pandemi sürecinde yan yana çalıştığımız fedakar sağlık çalışanlarımıza minnetimizi bir de bu şekilde göstermek istedik ve her biri münferit olarak ta bu zor günlerde hastanelere yardımlar yapan üyelerimizin SADER ELELE’nin malzeme destek faaliyetine katkılarını çok değerli buluyoruz  Katkıda bulunan üyelerimiz için SADER SANAL ORMAN’ında birer ağaç diktik. Önümüzdeki dönemde SADER ELELE’nin yeni projeleri ile SADER SANAL ORMANI da büyüyecek.

SADER ELELE Nedir?

SADER ELELE, pandemi döneminde tohumlarını attığımız, sektörel dernek olma bilinci ile hayata geçirdiğimiz yeni bir oluşum… Dayanışmanın, yardımlaşmanın birlikte kalplere dokunan işler yapmanın değerini her zaman öncelikli bulan SADER, üyelerimizle beraber çeşitli sosyal sorumluluk, destek ve yardım projelerini artık SADER ELELE bünyesinde gerçekleştirecektir.

Faaliyetleri Neler?

SADER ELELE’nin ilk faaliyeti olarak Mayıs ayında üyelerimizin değerli katkıları ile Ankara ve İstanbul’da üniversite ve kamu hastanelerinde sağlık çalışanlarımız için malzeme desteği sağladık. Pandemi sürecinde yan yana çalıştığımız fedakar sağlık çalışanlarımıza minnetimizi bir de bu şekilde göstermek istedik ve her biri münferit olarak da bu zor günlerde hastanelere yardımlar yapan üyelerimizin SADER ELELE’nin malzeme destek faaliyetine katkılarını çok değerli buluyoruz. Katkıda bulunan üyelerimiz için SADER SANAL ORMAN’ında birer ağaç diktik. Önümüzdeki dönemde SADER ELELE’nin yeni projeleri ile SADER SANAL ORMANI da büyüyecek. 

Pandemi süreci medikal firmaları ekonomik açıdan nasıl etkiledi? Şirketlerin istihdamında azalma oldu mu?

Pandemi süreci, tıbbi cihaz sektörünü ekonomik açıdan olumsuz etkiledi. Bu dönemde tıbbi cihaz sektörü olarak yaşanan salgına bağlı krizin en az hasar ve kayıpla nihayete ermesi için üreticisiyle, ithalatçısıyla, teknik servisleri ile başından beri, ticari kaygılardan bağımsız olarak, sağlık hizmetinin sürdürülebilmesi için 7/24 tüm olanakları ile çalıştı. Sürecin özellikle ilk zamanlarında, sektör dışı bir kaç spekülatörün, tüm tıbbi cihaz pazarının çok küçük bir bölümünü oluşturan bazı temel koruyucu ürünlerde yeltendikleri istismar girişimlerinin sektöre mal edilmesini ve o dönem bunun böyle değerlendirilmesini büyük bir üzüntüyle karşıladık sektörümüz adına asla kabul etmedik.

Bu dönemde sağlık kuruluşlarının Covid-19 salgınıyla mücadele kararları gereği, bazı ürünlerin talebi sıfırlanırken, bazı ürün gruplarında da çok yüksek talep artışı oldu. Bu durum, bazı firmalarımızın cirolarında büyük düşüşler getirirken, talep artışı olan ürünlerin ve üretimde kullanılan bileşenlerin temini de navlun fiyatlarındaki astronomik artış, lojistik sorunları, gümrük kontrolleri ve karantina uygulamaları sebebiyle büyük zorluklar ile karşılandı.

Pandemi sürecinde firmalarımız, genellikle idari ve yönetim personeli için uzaktan çalışma sistemine geçerken, mavi yakalılar, klinik destek, teknik servis elemanlarının çalışma saatleri, vardiya sayıları, dönüşümlü çalışma durumları firmalarımız tarafından pandemi önlemleri çerçevesinde düzenlendi. Sektörde belirgin bir istihdam azalması yaşanmadı.

Büyük özverilerle sağlık çalışanlarımızla el ele çalışan, hizmetleri aksatmadan sürdüren sektörümüz ne yazık ki kamu hastanelerinden 12 aydır üniversite hastanelerinden 30 aydır alacaklarını tahsil edemiyor. Sektörün içinde bulunduğu bu finansal darboğazın, kalıcı bir çözüme kavuşmaması durumunda, önümüzdeki dönemde sağlık hizmet sunucularından gelecek talebi karşılamakta büyük sıkıntılar doğacak.

11.Kalkınma Planında stratejik sektör olarak ilan edilen ve pandemi sürecinde tüm dünyada önemi daha da anlaşılan tıbbi cihaz sektörünün arzu edilen sürdürülebilir ve güçlü konumuna ulaşabilmesi, ancak düzenli nakit akışının sağlanabildiği, kur artışına karşı korunduğumuz, üretimin ve ihracatın etkin bir plan çerçevesinde desteklendiği sürdürebilir devlet politika ve kararlarıyla mümkün olabilecektir.

Derneğinizde de “Normalleşme” süreci başladı mı; Yüz yüze, bir arada gerçekleşen toplantılarınız sonbahar aylarında yeniden başlar mı?

Derneğimiz pandemi sürecinde olduğu gibi , normalleşme sürecinde de üyelerimizin yanında olacak, güncel gelişmeleri takip edecek, firmalarımızla diyalog ile soru ve sorunların çözümü konusunda destek olmaya devam edecektir. Normalleşme ile pandemi döneminde beklemeye alınan tedavi ve cerrahi operasyonların en uygun ve güvenilir biçimde başlaması için mevcut ve acil sorunlarının ivedilikle çözülmesi önem arz etmekte. Derneğimiz aylık toplantılarını yaz döneminde de online platformlar üzerinden gerçekleştirecek olup, sonbahar aylarında genel duruma bakarak tekrar değerlendireceğiz.

Önümüzdeki süreçte Derneğinizin faaliyetlerine ilişkin kısaca bilgi verebilir misiniz?

Başta kamu ve üniversite hastanelerindeki yeni alım modelinin geliştirilmesi ve uygulanması, 2021 yılında devreye girecek olan MDR Yönetmeliği, üretim ve ihracatın geliştirilmesi gibi konular olmak üzere sektörü ve üyelerimizi ilgilendiren her konuda kamu ve özel sektördeki tüm paydaşlarla beraber çalışarak katkı sunmaya devam edeceğiz.

Bu dönem çalışmalarına başlayan Dış İlişkiler Komitemiz ile uluslararası platformlarda derneğimizin bilinirliğini arttırıp üyelerimize yeni projelerin önünü açmak istiyoruz. İçeriklerini ve kapsamını genişleterek, SADER Akademi’nin hem üyelerimiz hem de tüm sektör paydaşlar için etkin ve sürekli bir referans ve eğitim platformu olması yolunda çalışmalarımıza hız vereceğiz.

SADER ELELE ve SADER SANAL ORMANI ile üyelerimizle birlikte yeni projeler üretmeye, sektöre sosyal sorumluluk alanında katkı sunmaya devam edeceğiz.